Reglement VPR/VPR-A Scriptieprijs 2024

De Vereniging Privacyrecht (VPR) en de Vereniging Privacyrecht Advocaten (VPR-A) willen met de VPR Scriptieprijs kwalitatief hoogwaardige juridische masterscripties op het gebied van het privacy- en gegevensbeschermingsrecht bevorderen en onder de aandacht brengen van een breed en deskundig publiek.

Procedure
De VPR/VPR-A Scriptieprijs staat open voor masterscripties op het gebied van privacy- en gegevensbeschermingsrecht, die tussen 1 juli 2023 en 31 augustus 2024 aan een Nederlandse universiteit of hogeschool een masterscriptie zijn beoordeeld met minimaal een 8,0.

Je stuurt ons een samenvatting van je scriptie in pdf-format met het ingevulde inschrijfformulier (hierachter opgenomen) en de beoordeling van de scriptie, d.w.z. een document waaruit blijkt dat de scriptie is beoordeeld met het cijfer 8,0 of hoger. Een en ander in pdf-formaat.
De samenvatting heeft een omvang van maximaal vier A4-tjes (of 2000 woorden) en is in het Nederlands of Engels. In de samenvatting ga je in elk geval in op de aanleiding voor je onderzoek, de probleem- en vraagstelling, onderzoeksmethode en de belangrijkste conclusies en aanbevelingen.
De jury beoordeelt de samenvattingen op originaliteit en relevantie van de probleem- en vraagstelling, de wijze waarop het onderzoek is gedaan en op begrijpelijkheid en leesbaarheid. Je kunt voor de scriptieprijs een nieuwe samenvatting maken. Je hoeft dus niet de versie die onderdeel was van je scriptie te gebruiken, maar dat mag natuurlijk wel.
Het inschrijfformulier met de samenvatting en de beoordeling moeten vóór 31 augustus 2024 worden ingestuurd naar scriptieprijs2024@verenigingprivacyrecht.nl. De jury kan de inlevertermijn eenmalig verlengen. In dat geval wordt dat bekendgemaakt op de website van de VPR en via sociale media.
De jury beoordeelt de samenvattingen en selecteert op basis daarvan maximaal zes scripties die naar haar oordeel in aanmerking komen voor de scriptieprijs. Als jouw scriptie door deze eerste selectieronde komt, vragen we je de volledige versie te sturen, met je beknopte curriculum vitae (ca. één A4-tje of 500 woorden).
De jury beoordeelt vervolgens de ingestuurde scripties en wijst drie genomineerden aan. De genomineerden worden uitgenodigd voor de prijsuitreiking die zal plaatsvinden eind september of begin oktober in de Lorenz-zaal van het gebouw van de Leidse rechtenfaculteit aan de Steenschuur te Leiden. In deze bijeenkomst geven de drie genomineerden een 15-20 minuten durende presentatie van hun scriptie. Vervolgens worden de prijzen uitgereikt.
De winnaar ontvangt een bedrag van € 5000 (vijfduizend euro). De overige twee genomineerden ontvangen ieder € 500 (vijfhonderd euro).

Nog even de spelregels…

Je hebt aan een Nederlandse universiteit of hogeschool een masterscriptie geschreven die tussen 1 juli 2023 en 1 augustus 2024 is beoordeeld met minimaal een 8,0.
Je scriptie gaat over een onderwerp op het gebied van privacy- en gegevensbeschermings–recht.
Je vult het inschrijfformulier volledig in en stuurt dit met de samenvatting van je scriptie in pdf-formaat naar scriptieprijs2024@verenigingprivacyrecht.nl. Dat moet vóór 31 augustus 2024 gebeuren of zoveel later als de jury bepaalt. Je krijgt een bevestiging van ontvangst.
De samenvatting (in pdf-format) is in het Nederlands of in het Engels geschreven en omvat maximaal vier A-4tjes of 2000 woorden.
Als je samenvatting door de eerste selectie komt, vragen wij je om je volledige scriptie naar in te sturen.
Als je scriptie wordt genomineerd, stem je ermee in dat de VPR/VPR-A jouw scriptie voor publicitaire, niet commerciële doeleinden kan gebruiken.
Je vrijwaart de VPR/VPR-A van alle aanspraken van derden zoals wegens inbreuk op auteursrechten.
Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.
In de jury zitten:
• prof. mr. Gerrit-Jan Zwenne (vz) (Universiteit Leiden en Open Universiteit)
• prof. mr. Aline Klingenberg (Rijksuniversiteit Groningen)
• prof. mr. Anna Berlee (Open Universiteit)
• mr. Sippe van der Tas (Capgemini Invent)
Een jurylid beoordeelt een scriptie niet als zijn of haar betrokkenheid bij de scriptie of de auteur schijn kan oproepen dat dat jurylid de scriptie niet objectief kan beoordelen. Daarvan kan onder andere sprake zijn als het jurylid de scriptiebegeleider of examinator was van de deze scriptie.
Deelnemers worden geacht op de hoogte te zijn van dit reglement en hiermee akkoord te gaan.
In de gevallen waarin dit reglement niet voorziet, beslist de voorzitter van de jury.

Beoordeling
De jury beoordeelt je scriptie op kwalitatieve aspecten, zoals originaliteit, maatschappelijke relevantie, analytisch niveau en leesbaarheid. Daarbij gaat de jury uit van de volgende beoordelingscriteria
• de juridische inhoud;
• de probleem- en vraagstelling en onderzoeksmethode;
• een kritische benadering van, en een originele en creatieve bijdrage aan, het behandelde onderwerp;
• de relevantie voor de theorie en praktijk;
• de kwaliteit en overtuigingskracht van de argumentatie en de eigen theorievorming dan wel eigen opinievorming;
• de wijze waarop relevante literatuur, rechtspraak en andere bronnen zijn verwerkt, en
• een consistente en grammaticaal correcte behandeling van de Nederlandse of Engelse taal.